Vatrogasna zajednica grada Buzeta

ODRŽANA SKUPŠTINA PODRUČNE VATROGASNE BUZET

Kreirano Ponedjeljak, 11 Svibanj 2015

 

Buzetska Javna vatrogasna postrojba, DVD Buzet i DVD Ćićarija udruženi su u Područnu vatrogasnu zajednicu kao krovnu organizaciju ukupnog vatrogastva na buzetskom i laniškom području pa svojim djelovanjem pokrivaju više od 300 četvornih kilometara površine.

 

- Na nivou PVZ-a ustrojeno je jedinstveno zapovijedanje, a tako ustrojeno vatrogastvo efikasno djeluje, što uz požrtvovne napore vatrogasaca, posebno dolazi do izražaja kod gašenja požara na otvorenom prostoru, istaknuo je na skupštini Područne vatrogasne zajednice, njen predsjednik Đino Piuti.
Govoreći o prošlogodišnjem radu, Piuti je istaknuo da su glavne aktivnosti na organizaciji vatrogastva bile usmjerene u poticanje i jačanje organiziranosti, obučenosti i tehničke opremljenosti JVP-a i DVD-a, rješavanje smještajnih uvjeta za DVD-e, poduzimanje preventivnih i operativnih aktivnosti, provođenje aktivnosti kroz vježbe, obučavanja, natjecanja.
PVZ se financira sredstvima koje za vatrogastvo izdvajaju Grad Buzet, Općina Lanišće, Istarska županija za Općinu Lanišće, Hrvatske šume te osiguravajuća društva. Lani je stigla i znatna dotacija od Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Izdvajanja su to ključna za organiziranost i kvalitetno djelovanje vatrogastva, a na godišnjem nivou iznose oko 1,2 milijuna kuna. Ova godina, upozorio je Piuti, bit će financijski kritična s obzirom da su se smanjila sredstva koja se izdvajaju za vatrogastvo. Općina Lanišće već treću godinu ne izvršava svoje obveze ni prema PVZ-u ni prema JVP-u, smanjena su sredstava iz buzetskog gradskog proračuna, a očekuje se da će i sredstva koja izdvajaju Hrvatske šume biti dvostruko manja nego prethodnih godina.
Zapovjednik PVZ-a i JVP-a Damir Fabijančić ocijenio je da je sustav protupožarne zaštite i sustav zaštite i spašavanja na sjevernoistarskom području na viskom nivou. Pohvalio je Grad Buzet kao osnivača te PVZ, za sve što je zadnjih petnaest godina uloženo u vatrogastvo tako da Buzet danas ima jako dobro opremljenu i operativnu postrojbu.
JVP je lani imala ukupno 114 intervencija, od čega pet gašenja požara na građevinama, po tri gašenja požara na otvorenim prostorima i na prometnim sredstvima, čak 102 razne tehničke intervencije te jednu intervenciju kod lažne dojave, dok je DVD Buzet lani odradio 13 operativno - preventivnih aktivnosti, a zajedno s kolegama iz DVD Ćićarija, bio u pripravnosti tijekom ljetne sezone.
U sklopu europskog projekta HOLISTIC (Adriatic Holistic Forest Fire Protection), JVP je krajem prošle godine izveo pokaznu vatrogasnu vježbu u Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" Buzet u kojoj je simulirano izbijanje požara u školskoj kuhinji, spašavanje ozljeđenih osoba te gašenje požara objekta.
Vatrogastvo će se u idućem razdoblju intenzivnije okrenuti kandidiranju projekata na EU fondove i time pokušavati nadoknaditi dio sredstava, pogotovo u dijelu nabave opreme, ali i drugih operativnih zadataka i planova, istaknuo je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac također je govorio o mogućnostima kandidiranja vatrogasnih projekata na europske fondove.
G. ČALIĆ ŠVERKO

 

Monday the 24th. Design by QualityJoomlaTemplates. by cursor d.o.o.
Copyright 2012

©